Veiligheid handbediend rolluik vergroten bij calamiteiten

Uiteraard zijn rook- en koolmonoxidemelders in huis een must om wakker te worden bij calamiteiten. Dan heb je vaak voldoende tijd om de rolluiken met de hand te openen en te vluchten indien nodig. Mocht je dit willen automatiseren, dan bestaan er nog andere opties. Een handbediend rolluik kan je upgraden naar een hogere veiligheid voor calamiteiten. 

Elektrische motor inbouwen met noodstroomvoeding

  • Bij een handbedien rolluik kan je in vele gevallen een 230V draadloze wisselspanning motor in het rolluik in laten bouwen. Deze sluit je dan aan op een 230V noodstroomvoorziening. Wanneer de stroom uitvalt door bijvoorbeeld brand dan houd de noodstroomvoorziening het ongeveer 1 uur vol.

    Extra informatie: Waarom maar 1 uur? Een elektrische lading kunnen we eigenlijk alleen maar opslaan in een batterij of accu. Een batterij of accu kunnen alleen maar een gelijkspanning genereren. Wanneer de stroom uitvalt en we moeten een 230V apparaat aansturen dan moet de batterij of accu constant via een trafo een gelijkspanning genereren. Dit kost veel energie en hierdoor loopt de accu snel leeg.
     
  • Je neemt een 12V draadloze gelijkstroommotor en deze sluit u aan op de bijgeleverde accu via een elektronische printplaat. Wanner de stroom uitvalt door bijvoorbeeld brand dan neemt de 12V accu de stroomvoorziening van de motor over.

    Extra tip: Deze optie is ook geschikt bij een langdurige stroomuitval. Bijvoorbeeld om het rolluik na 1 week naar boven te sturen. Wanneer je op vakantie bent geweest en de stroom is uitgevallen dan kan je het rolluik openen met een handzender die je direct tot je beschikking hebt of via een codeklavier die bij de voordeur hangt. Let erop dat de Tahoma box niet meer functioneert wanneer de stroom is uitgevallen.

 

Heb je al een motoraangedreven rolluik en wil je bij die rolluiken de veiligheid vergroten?

Schanz
Schanz2