Motoren

Bedieningen motor vrijdragende buitenjaloezie.jpg

De elektronische motor kan parallel worden aangesloten (meerdere motoren op een schakelaar, relais of actor) zonder dat de motor hiervan kapot gaat. De mechanische motor kan hier niet tegen. De Mechanische motor wordt toegepast om prijsredenen. De standaard motor die ROMA in zijn Buitenjaloezieën gebruikt is van Somfy.  Deze buitenjaloeziemotor heeft aanvriesbeveiliging en hindernisherkenning in oprichting. Draadloos gestuurd heet deze motor: J4 io Protect en schakellaar gestuurd: J4 WT Protect. Daar de optrekbanden bij buitenjaloezieën behoorlijk rek hebben (1 %) is het geweldige van deze motor, dat hij de bovenafstelling nasteld. Nooit meer nastellen dus.

Voordeel

Een groot voordeel van de mechanische motor is, dat de kabellengte geen enkele betekenis heeft. Als bij een elektronische motor de kabel lengte boven de 50 meter gaat kunnen er problemen ontstaan. Het probleem wat hier ontstaat is inductiespanning. De elektronische motor kan door kortsluiting te maken (op en neer draad gelijktijdig voorzien van een stuurstroom 230 volt) gereset worden of geprogrammeerd.

Als stroomdraden over een grote afstand parallel lopen (dit is in een stroomdraad) kan door het magnetische veld, wat rond een stroomkabel plaatsvind als er stroom doorheen vloeit, spanning tot wel 130 volt komen op de draad waar geen stroom op mag komen tijdens normaal lopen. De elektronische motor kan dit aanzien voor een reset of programmatie stroom. De huidige elektronische motoren hebben een upgrade gehad (Condensator) en Somfy motoren kunnen nu tot 50 meter aansluitkabel. Dit was 20 meter. Elero motoren zijn standaard geschikt tot 100 meter. Een installateur zou hiermee bekend moeten zijn. De ervaring leert ons, dat dit vaak niet het geval is. Het probleem is te voorkomen door een condensator te plaatsen in de op of neerdraad of de kabellengtes binnen de grenzen te houden.

230 volt

De condensator voorkomt deze inductiespanning en zorgt er voor, dat alleen een 230 volt sturing plaats vind. Vaak wordt er gekozen voor de sturingen in de meterkast te plaatsen en de motorkabels hierheen te voeren. Hier is iets voor te zeggen. De mechanische motor voor een buitenjaloezie is een prima oplossing voor dit probleem, maar door de komst van de J4 WT Protect motoren een hele stap terug in veligheid en onderhoud. Bij screen of rolluikmotoren is dit niet meer denkbaar. Vaak onmogelijk door de elektronische afstelling van de motor bij zipSCREEN, maar ook met ook op doekrekcompensatie en hindernisherkenning.