Motoren voor rolluiken

Rolluiken-Bedieningen

Motoren voor rolluiken

Onze zonweringspecialisten werken met Somfy en Elero motoren. Dit zijn de twee toppers op motorgebied. Wij kunnen niet zonder het motormerk Elero. Zij maken voor ROMA maatwerkmotoren.

 

Een mooi voorbeeld is onze Swing. Dit rolluik is vorst en sneeuw gevoelig. Daarom zorgt de Swing motor van Elero er voor dat het rolluik bij een temperatuur beneden de 4 graden in scharniert en ijzel en sneeuw geen probleem kan vormen voor de techniek van het Swingrolluik van ROMA.

 

Motoren zijn er in heel veel uitvoeringen. Voor rolluiken spreken we over de sterk verouderde LT motoren. Die gebruikt ROMA niet meer.

 

Ook Solus motoren worden bij ons niet toegepast. Deze lopen maar 14 omw/min en hebben een vaste motorkabel van 2,5 meter.

 

Onze basismotor is ILMO WT. Dit is een elektronische motor met hindernisherkenning en aanvriesbeveiliging. Hij is geschikt voor zowel een 8k40 als 60 oprolbuis. Doordat de motor elektronisch is, kan hij parallel worden aan gesloten. Dit betekend: twee of meer motoren bij elkaar op een simpele schakelaar.

 

Een simpele LT motor van Somfy, wat een machanische motor is, zou hiervan stuk gaan. We noemen dit probleem: “pendelen”. De enige mechanische motoren die wij gebruiken zijn de 40-serie motoren. Dit zijn motoren die geschikt zijn voor een 8k40 oprolbuis. Voor motorbediening wordt normaal een 8k60 oprolbuis gebruikt.

 

De 40 buismotoren zijn dubbel geïsoleerd. Dat betekend, dat er bij deze motor geen aarde-draad hoeft worden aangesloten. We hebben deze motoren ook in draadloze uitvoering maar nog wel in de verouderde RTS uitvoering. De naam is dan Altus 40 RTS. Dan gaan we naar de 50-serie voor de 8k60 buis.

 

Na ILMO WT komt de OXIMO WT. Nog steeds wel schakelaar maar wel meer techniek en mogelijkheden. De OXIMO WT kan vast worden ingesteld en ook op kracht afslaan. Indien de motor op een obstakel loopt, stopt hij niet alleen maar loopt ook 20 centimeter vrij van het obstakel.

 

Dan gaan we naar de OXIMO RTS en OXIMO io. Zoals gezegd, is de RTS techniek sterk verouderd en hoort in speelgoed thuis. De reden dat Somfy deze techniek nog levert, is omdat de betere frequentie 868 Mhz in America bijvoorbeeld niet is vrij gegeven. Deze wordt gebruikt door het leger.

 

De nieuwe io techniek is al vele jaren succesvol op de markt en is niet meer weg te denken in combinatie met draadloze domotica zoals Tahoma en Connexoon. Als klap op de vuurpijl komen we bij het summum onder rolluikmotoren en dat is de RS100io. Deze motor is kwalitatief vele malen beter. Stiller en geavanceerder dan wat dan ook op de markt. Deze motor kan verschillende snelheden lopen voor normaal gebruik en automatisch lopen via een tijdklok bijvoorbeeld.

 

De veel lagere snelheid van 6 omwentelingen per minute beperkt slijtage en stroomverbruik en beperkt het loopgeluid tot een fluistermodus. Daarnaast is de motor volledig uit te lezen en te programmeren via een laptop en in de toekomst ook op afstand.

Meer weten over

Kleur en bediening rolluiken