Modulo

Met Modulo kunnen we een project sneller monteren. Met Modulo is een klein project ook goedkoper te leveren, daar de montagetijd 70 % korter is dan bij Alustore. Zodra de aantallen boven de 20 stuks liggen, is het montage voordeel niet meer aanwezig. Wel is een feit, dat een onervaren monteur en een projectmonteur de Modulo eerder correct zal monteren, dan een Alustore.

Algemeen

De breedte van de geleiders heeft het meeste aandacht nodig. 5 jaar materiaalgarantie is standaard bij ROMA Buitenjaloezieën. Wel moeten de montagevoorschriften, gebruikershandleiding en het onderhoudsvoorschrift gerespecteerd worden.

Onderhoud en garantie

Onderhoud

Wat bijna altijd vergeten wordt is deugdelijk onderhoud! We hebben het dan vooral over het schoonhouden van het product. Minimaal een keer per jaar, maar bij invloed van zout of industrie, minimaal 3 tot 4 keer per jaar grondig reinigen. Dit staat zo ook beschreven in de ROMAZO en VMRG project contracten.

Garantie

Het is normaal, dat elk kozijn, wil je aanspraak maken op lakgarantie, regelmatig grondig wordt gereinigd. Afspuiten met water is al heel wat. We kunnen dat vaststellen, als wij een jaloezie met corrosieverschijnselen beoordelen. Een jaloezie die nooit is gereinigd heeft het volgende beeld. Aan de voorzijde van de buitenjaloezie, vanaf een stukje onder de koof, spoelt de regen regelmatig de jaloezie schoon. Hier is dan ook weinig of geen corrosie aanwezig en blinken alle RVS delen nog. Het gedeelte wat zich aan de achterzijde en in en direct onder de koof wat minder of niet aan regenwater wordt bloot gesteld is er het ergste aan toe.

90 graden en 180 kanteling

Er is dan een verschil tussen een 90 graden kanteling en een 180 graden kanteling. Bij een 90 graden kanteling loopt de jaloezielamel gesloten naar beneden en bij het optrekken van de jaloezie beweegt de lamel zich horizontaal naar boven. Bij deze instelling stapelt de lamel perfect. Deze instelling is bij lamellen standaard en niet anders te kiezen die elke keer hetzelfde op elkaar stapelen. Bij een lamel die om en om gestapeld wordt, zoals de meest verkochte 80 mm gekraalde lamel, om de pakkethoogte zo compact mogelijk te laten zijn is een 180 graden kanteling de standaard. Waarom deze twee verschillende instelmogelijkheden? Een buitenjaloezielameltype, wat in gesloten toestand ook perfect sluit, kan prima met de 90 graden kanteling instelling worden uit gevoerd.

Dit is overigens bij elke buitenjaloezie zeer eenvoudig, ook nog na levering, in te stellen. We spreken dan over de DBL lamel en Z-lamel van ROMA. Zodra we het met een 80 lamel van doen hebben, werken we ook altijd met een touwladder. De DBL lamel en Z-lamel van ROMA hebben geen touwladder maar een koord of bandsysteem buiten de lamel en dit systeem geeft een perfect pakkettering.

Touwladder en kwaliteit

De touwladder vouwt tussen de lamellen mee op en heeft op die manier een negatieve invloed op het vormen van het pakket. Nog een eigenschap van een touwladder is, dat voor het sluiten van de lamel, horizontaal mag worden gekeken en dan moet de lamel voldoende overlap hebben om inkijk te weren. Zodra je schuin omhoog kijkt, zal je doorzicht hebben. Door in deze situatie de lamel 180 graden te kantelen zal er geen doorzicht zijn.

Er is nog een zichtbaar groot kwaliteits verschil tussen DBL lamel en Z-lamel van ROMA of de vlakke 60er, 80er, 100er, gekraalde 60er en 80er lamel van ROMA. Bij de DBL lamel en Z-lamel van ROMA is elke lamel voorzien van een nok in de geleider.

Textbanden

Bij de vlakke 60er, 80er, 100er, gekraalde 60er en 80er lamel van ROMA is dit om en om bij minimaal 3 textbanden en ladderkoorden. Om en om is de ene buitenjaloezielamel links een nok en de volgende buitenjaloezielamel rechts een nok. Zodra de vlakke 60er, 80er, 100er, gekraalde 60er en 80er lamel van ROMA twee textbanden en ladderkoorden hebben, wordt de ene buitenjaloezielamel aan beide zijden voorzien van nokken en de volgende buitenjaloezielamel geen nokken. Van waar dit verschil?

Bij het stapelen worden de gekraalde lamellen de ene keer naar voor en de andere keer naar achteren gestapeld, door de textband gaten de ene keer meer naar voor te stanzen en de andere buitenjaloezielamel de stanzing meer naar achteren te plaatsen. Bij twee textbanden en ladderkoorden in de buitenjaloezie bestaat het gevaar van scheef stapelen. Dit gevaar is minder of niet aanwezig bij drie testbanden en ladderkoorden.

Verder is het ook mooier, daar er bij een normale stapeling vroeg of laat een lamel anders valt. Dan kun je beter alle buitenjaloezielamellen om en om stapelen, zodat deze afwijking in het stapelen niet op kan treden.