Kleuren

Bij overkappingen is kleur een bijzonder verhaal. Daar het basismateriaal zelfs uit China kan komen, zijn er heel wat kwaliteiten in omloop.

 

De keuze voor een merk poeder voor het poedercoatproces kan genomen worden op prijs, flexibiliteit van de leverancier en kwaliteit. Flexibiliteit kan ook een grote invloed hebben op de prijs.

 

Zodra iemand werkt met lengte materialen is er niets aan de hand. Deze mensen zijn nagenoeg niet flexibel in kleur. Een budget leverancier zal werken met maximaal 3 kleuren. Weinig voorraad, dus weinig latend kapitaal. Kan dus goedkoop leveren. Zodra iemand in elke gewenste kleur levert van een eindklant, moet deze producent ook aan kleine hoeveelheden poeder kunnen geraken op korte termijn en tegen een redelijke prijs. De hoeveelheid is dan 2,5 kg. De levertijd 4 dagen.

 

ROMA is een firma die alle producten op kleur maakt naar wens van de klant. IGP is een firma die zeer flexibel levert. Ook Tiger is een firma die heel goed mee doet.

 

ROMA heeft een productietijd van een product van 3 dagen maximaal. Dit is uitzonderlijk snel. Bij de meeste bedrijven zal dit eerder 15 werkdagen zijn en sommige nog veel langer als het op een wenskleur gaat, daar ze daar totaal niet op zijn ingesteld en vaak ook extern moeten laten coaten.

Beschikbare kleuren

Er zijn een aantal merken poeders. Deze komen van de volgende voornaamste en bekendste poederproducenten: Tiger, IGP, Axalta, Akzo Nobel en Dupont. Om zeker te zijn van dezelfde kleur moet je de kleur code weten. Wil je helemaal op zeker gaan, zou er ook nog het zelfde badgenummer gebruikt moeten worden.

 

Bij Tiger liggen deze verschillen vrij dicht bij elkaar, maar er zijn merken waar dat verschil opvalt. Het verschil tussen de merken is vaak zeer groot.

 

Een RAL kleur aangeven is dus bijna nooit voldoende. In Nederland wordt bijna altijd op de muur gemonteerd en is de kleur keuze Ral vaak voldoende. Zodra je op een aluminium kozijn een aluminium product monteert in dezelfde kleur, zoals vaak in België gebeurt, moet de kleur perfect op elkaar afgestemd zijn.

Kleur uitvoeringen

Een kleur kan worden uit gevoerd in hoogglans, zijdeglans, glans, mat, structuur en Hochwetterfest.

Onderhoud

Onderhoud is belangrijk aan elk product. De ven van een computer moet je regelmatig stofvrij maken, anders loopt hij warm. Een wasdroger heeft een pluisfilter en ook dit moet regelmatig worden schoon gemaakt. Deze producten staan lekker warm binnen op een droge plaats in huis.

 

Zonwering en rolluiken hangen buiten in weer en wind. Deze producten worden zeldzaam jaarlijks of meerdere keren per jaar in zoute of industrie gebieden gereinigd. Ze blijven het gewoon doen! Ze doen het beter, als ze regelmatig worden schoon gemaakt. Schoon maken is het enige onderhoud wat aan zonwering en rolluiken moet gebeuren. Het is ons al makkelijk gemaakt. Als het product dan gaan corroderen, zijn we verbaasd. Het is nog maar 5 jaar oud en het is nu al niet mooi meer!

 

Als er niet minimaal een keer per jaar wordt gereinigd, vervalt elke aanspraak op garantie.

Verkleuring

Over verkleuren kunnen we het volgende opmerken. De mate van verkleuring is de mate van blootstelling aan UV straling. De gevoeligheid voor verkleuring is afhankelijk van de glansgraad. Daarom verkleurd glans (80-95 % glansgraad), zijdeglans (65-75 % glansgraad), mat (20 – 30 % glansgraad) en structuur (3-7 % glansgraad) naar hoogte glansgraad.

 

Er is een eis dat een kleur in het eerste jaar niet meer glans mag verliezen dan 50 % (klasse 1) Dit mag maximaal gebeuren in de eerste 3 jaar bij klasse 2. (Deze uitvoering noemen we HochWetterFest) Er is ook nog een klasse 3.

 

Dit zijn hele dure poeders. Daarom is een matkleur minder verkleuringsgevoelig, dan een zijdeglans. Immers 50 % van 25 % of 50 % van 90 %. Dat wil niet zeggen, dat structuur niet verkleurd, maar glans is de meest bepalende factor. Ons advies: Schaf bij een overkapping alles in een keer aan en niet na 5 jaar, daar dan de kleur dermate verandert is, dat de ontstane kleur niet te benaderen is. Na een aantal jaren zal het verschil tussen bestaand en nieuw vervagen.

Corosie

Corosie kan door verschillende oorzaken optreden. Van binnenuit, doordat er in het vloeibaar aluminium waar het product van gemaakt is bestanddelen zitten, die corosiegevoelig zijn. Dit is vaak een probleem bij persgietaluminium delen. Hier moeten stoffen worden toe gevoegd, die het aluminium sterker, maar ook beter vloeibaar maken, zodat dunnere en complexere delen snel gemaakt kunnen worden. Deze toevoegingen maken 3 tot 8 % uit van de legering.

 

Koper en zink zijn belangrijke toevoegingen. Chroom of zilver zijn de betere toevoegingen om corrosie van binnenuit te voorkomen. Koper en magnesium zijn juist belangrijke aluminium versterkers. Silicium is vooral verantwoordelijk voor het dun vloeibaar zijn. Chroom is uiteindelijk het belangrijkste bestanddeel, 0,1 tot 0,3 % om achtergebleven ijzer (vaak afkomstig uit recycle materiaal, oud schroot, wat toegevoegd wordt aan het smelt bad om kosten te drukken) in minder schadelijke vorm af te scheiden. Koper doet het zelfde. Zink vermindert de weerstand tegen spanningscorrosie en daarom moet deze legering gemeden worden als we een corrosiebestendig aluminium willen gebruiken voor de vervaardiging van zonwering en rolluiken.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

Voer uw postcode in om de dichtstbijzijnde dealer te vinden

Meer zien of mogelijk geïnteresseerd? Laat van u horen!