Inbouwrolluiken

Rolluiken verantwoord inbouwen is een uitdaging. In het verleden waren inbouwrolluiken vaak isolatie-drama’s. Denk aan het traditionele rolluik in België. Een ramp qua isolatie en een ramp qua vocht-huishouding. Misschien is laatst genoemd wel het meest een probleem. Stelkozijnen die binnen jaren al gaan rotten, daar het vocht (regenwater) wat met het oprollen van een nat geregend rolluikblad naar binnen wordt gebracht moet naar buiten worden afgevoerd.

 

In ROMA inbouwrolluiken is dit allemaal netjes geregeld. De U-waarde van het beste ROMA inbouwrolluik ligt op 0,31 m²K. Trippel beglazing zit op een U-waarde van 0,6 m²K. HR++ glas zit tussen de 1,2 en 0,833 m²K. Van een goed inbouwrolluik is kast dus nog altijd minimaal 2 keer zo goed geïssoleerd dan de beste beglazing. Zodra het rolluik sluit wordt het zwakste punt in de gevel, de beglazing, naar een super niveau getild.

 

Een voorzetrolluik haalt hier nog een beter resultaat, daar hier geen sprake is van een onderbreking van de spouwmuur. Triple beglazing heeft alleen zin bij Passief of BEN woningen. Waar veel mensen niet bij stilstaan, dat bij een voorzet rolluik de holle lamelzijde aan de buitenzijde zichtbaar is. We noemen dit een linksroller.

Bij een inbouwrolluik, in België ook wel opbouwrolluik genoemd, is de bolle zijde van de rolluiklamel zichtbaar. Dit noemen we een rechtsroller.

De bolle zijde kan vaak met groeven (ook wel “Rillen” genoemd in het Duits) maar ook zonder groeven uit worden gevoerd. Er zijn een aantal rolluiklamellen en kleuren uitsluitend met en uitsluitend zonder deze groeven verkrijgbaar. De maximale breedte van in inbouwrolluik bedraagt 3000 mm. Deze maat komt voort uit het feit, dat het kozijn over een breedte van 3000 mm niet bevestigd kan worden aan de bovenzijde.

 

De rolluikkast wordt aan het kozijn bevestigd en niet wat sommige denken, het kozijn aan de rolluikkast. De PURO inbouwrolluikkast kan worden voorzien van stalen beugels om het kozijn ook in het midden stabiliteit te geven.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

Voer uw postcode in om de dichtstbijzijnde dealer te vinden

Meer zien of mogelijk geïnteresseerd? Laat van u horen!